Mycket bra och förståelig sammanställning av forskningsläget kring kostens betydelse (särskilt kolhydrater, mättat och omättat fett) för hjärt- och kärlsjukdom. Jag har saxat lite ur den engelska texten, vilket du kan läsa nedananför min svenska korta förklaring. Längst ner hittar du också en länk till rapporten som heter “Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease” av författare från University Medical Center Groningen samt Amsterdam i Holland.
———————————————-
Det rapporten säger är att mättat fett i kosten är relaterat till något högre kolesterolnivåer i blodet, men inte till hjärtsjukdom. Att däremot ersätta det mättade fettet med kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom.
Omättat fett är relaterat till minskad risk för hjärtsjuksom, men troligtvis är det omega3-fettet som bidrar till den minskade risken. Omega6 verkar däremot förvärra risken (t.om. mer än när en del av fettet består av transfetter).
Högt kolhydratintag stimulerar nybildandet av mättat fett i levern, och ackumuleringen av detta fett stimulerar inflammation i kroppen. Inflammationen ökar sedan risken för hjärtsjukdom.
——————————————
“The dietary intake of saturated fatty acids (SAFA) is associated with a modest increase in serum total cholesterol, but not with cardiovascular disease (CVD). Replacing dietary SAFA with carbohydrates (CHO), notably those with a high glycaemic index, is associated with an increase in CVD risk”
“polyunsaturated fatty acids (PUFA) is associated with reduced CVD risk. However, replacing a combination of SAFA and trans-fatty acids with n-6 PUFA (notably linoleic acid) in controlled trials showed no indication of benefit and a signal toward increased coronary heart disease risk, suggesting that n-3 PUFA may be responsible for the protective association between total PUFA and CVD.”
“High CHO intakes stimulate hepatic SAFA synthesis and conservation of dietary SAFA”…”The accumulation of SAFA stimulates chronic systemic low-grade inflammation
through its mimicking of bacterial lipopolysaccharides and/or the induction of other pro-inflammatory stimuli. The resulting systemic low-grade inflammation promotes
insulin resistance, reallocation of energy-rich substrates and atherogenic dyslipidaemia that concertedly give rise to increased CVD risk”…”avoidance of SAFA accumulation by reducing the intake of CHO with high glycaemic index is more effective in the prevention of CVD than reducing SAFA intake per se”
[…] 2 olika inlägg – ett om fettlever av kost och ett om kost kopplat till hjärt- och kärlsjukdom https://4health.se/fettlever-kan-man-fa-av-helt-vanlig-kost-inte-bara-av-alkohol https://4health.se/bra-sammanstallning-av-studier-pa-kost-vs-hjartsjukdom […]